EenVandaag maakt tv-opnamen bij Aquacare

EenVandaag, de actualiteitenrubriek van AVROTROS, heeft donderdag 17 januari 2019 tv-opnamen bij het Bossche bedrijf Aquacare gemaakt. Het tv-programma gaat in haar avond-uitzending aandacht besteden aan de Amerikaanse George Barley Water Prize en de twee Nederlandse finalisten hierin in het bijzonder: Aquacare Europe & Service (’s-Hertogenbosch) en Wetsus Academy (Leeuwarden). De opnamen die EenVandaag heeft gemaakt bij Aquacare geven onder andere een beeld van een testinstallatie die werkt volgens het principe van de door Aquacare voorgestelde BioPhree ® -oplossing voor de George Barley Water Prize. De uitzending van dit EenVandaag item staat gepland voor woensdag 23 januari a.s. op NPO1, 18.15 uur.

Aquacare behoort samen met Wetsus tot de vier finalisten van deze prestigieuze prijsvraag. Zij hebben al een lange weg afgelegd om zover te komen: slechts vier van de in totaal 122 inzendingen van kennisinstellingen en bedrijfsleven uit de gehele wereld zijn na drie fases toegelaten tot de finale. De uiteindelijke winnaar ontvangt een hoofdprijs van $ 10 miljoen. De laatste fase bestaat uit het daadwerkelijk testen op locatie van de voorgestelde oplossing voor het verwijderen van fosfaten uit de Everglades. De finaleronde, die zal worden uitgevoerd in Lake Jesup (Florida, VS), zal twee jaar duren.

George Barley Water Prize

De George Barley Water Prize is in het leven geroepen door de Everglades Foundation in Florida (VS) met als doel ‘de meest kosteneffectieve, schaalbare oplossing te vinden om fosfaat, dat giftige algengroei veroorzaakt, uit de Everglades te verwijderen en herbruikbaar te maken vanuit de optiek van de circulaire economie’. Wanneer deze algengroei geen halt wordt toegeroepen dreigen de Everglades ‘te sterven’. De algengroei vormt derhalve een grote bedreiging voor een van de grootste subtropische moeraslandschappen ter wereld, dat in 1979 door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst is en in 2010 is verklaard tot Bedreigd Werelderfgoed. Niet alleen Florida wordt al jarengroei geteisterd door grote hoeveelheden fosfaat in het water die een gevaar vormen voor het schone water, voor de mens, dier en milieu. Ook vele andere plaatsen in de wereld worstelen met hetzelfde probleem. Daarmee is de George Barley Water Prize niet alleen een oplossing voor het vraagstuk in Florida maar ‘gaat het om aanpassing van de manier van denken en omgaan met één van de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat: hoe kunnen we onze toekomstige generaties verzekeren van schoon water?’

De Aquacare-oplossing

BioPhree ® is de naam van de door Aquacare voorgestelde oplossing van dit vraagstuk. Het is een proces dat zich in de praktijk al bewezen heeft voor het verwijderen van fosfaat uit (afval)water. Voor het Everglades-vraagstuk heeft Aquacare het systeem uitgebreid met oplossingen voor het terugwinnen en herbruikbaar maken van fosfaat, onder andere voor toepassing als kunstmest. De Aquacare-oplossing voor de George Barley Water Prize dingt mee onder de naam Green Water Solution, de naam van de Amerikaanse onderneming van Aquacare directeur/eigenaar Koos Baas, die een groot deel van het jaar in Florida woont en het probleem van de algengroei van nabij meemaakt.

Aquacare is u graag van dienst bij:

Advies en ontwerp

Bouw, installatie en implementatie

Controle, beheer en onderhoud

Chemische en mechanische reiniging

Legionellapreventie

Advies en ontwerp

Waterbehandelings-chemie

Waterbehandelings-apparatuur

Wateranalyses

Legionella-analyses

Opstellen legionella-beheersplan

Chemisch reinigen

Mechanisch onderhoud

Graaf van Solmsweg 58
5222 BP  ’S-HERTOGENBOSCH
T: +31 (0) 73 624 71 71
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.